Monitorul de Vaslui

Editia: Nr.11, 17-05-2005

Cauta stire in:
editia de azi arhiva
Prima pagina
Local
Politica
Sport
Diverse
Actualitate
Forum
Publicitate
Abonamente
Redactia


 

Curs valutar BNR
05-05-2024
 

Aboneaza-te la newsletter-ul Monitorul de Vaslui.

 Abonare
 Dezabonare
 

 

 6/49 Website offline
 Noroc 2696651
 

 

 
 
 
 

Sulfina Barbu acuza!
 
Autor: Alexandru LOGHIN     Trimite prin email aceasta stire  Tipareste aceasta stire  Adauga la favorite aceasta stire

      Inundatiile din Timis au permis politistilor sa se implice, în sfârsit, într-o actiune cu început, cuprins si încheiere. Adica nu a mai fost loc de interpretari în modul în care au trebuit sa le acorde primul ajutor sinistratilor. Situatia, tragica, de altfel, a fost trecuta cu bine. Atât cât se poate spune ca a fost bine în cazul în care mii de familii au ramas pe drumuri. Fara acte, fara bani si numai cu hainele care le aveau pe ei când apa i-a smuls din case. Apele au bagat la apa, însa, nume grele ale fostului guvern. Actualul ministru al mediului acuza!
       În timp ce unii dintre colegii lor trudeau pe teren, luptându-se cu furia apelor si cu durerea napastuit ilor care nu doreau sa isi para- easca locurile de bastina, o alta parte a cadrelor M.A.I. a strâns primii bani. Câteva zeci de milioane de lei. Înainte chiar ca guvernul sa dispuna alocarea unor sute de mii de miliarde de lei. Problema, din pacate, nu s-a oprit aici.
       Dupa recentele inundatii din judetul Timis au început sa iasa la iveala diverse nereguli în cheltuirea banilor publici alocati pentru construirea de diguri.
       „Am mers pe «firul apei» si am gasit deja lucruri interesante. Am înteles ca s-au gasit chiar vile ale fostilor ministri ai mediului Aurel Constantin Ilie si Speranta Ianculescu”, a declarat actualul ministru al mediului, Sulfina Barbu. Cazuri care, de asemenea, intra în competenta politiei. Macar la un moment dat.
       Cu alte cuvinte, Aurel Constantin Ilie este acuzat de catre Sulfina Barbu, ministrul mediului, ca a cedat majoritatea contractelor asupra refacerii digurilor în perioada 2000-2004 firmei Aquaproiect. Actionarul majoritar al acestei firme este chiar Leontina Ilie, sotia fostului ministru al mediului Aurel Constantin Ilie. Firma a obtinut astfel 133 de contracte pentru lucrari hidrotehnice, printre care si în judetul Timis, care acum este sub ape. Valoarea totala a acestor lucrari se ridica la suma de 136.9 miliarde de lei. Dintre acestea, doar 25 de contracte au fost obtinute prin licitatie, restul contractelor, valorând 98 de miliarde de lei, au fost obtinute fara licitatie. Firma Aquaproiect a câstigat în mod îndoielnic majoritatea licita- tiilor pentru proiecte de amenajari hidrotehnice inclusiv în zonele afectate de inundatii din judetul Timis. Sulfina Barbu a anuntat ca firma respectiva a primit aproape 137 de miliarde de lei din banii publici. Doar o treime din aceste fonduri au fost alocate pe cai licite, restul prin diverse mijloace indoielnice din punct de vedere legal.
       Sulfina Barbu a continuat dezvaluirile în ceea ce priveste activitatea predecesorilor sai. L-a acuzat pe Aurel Constantin Ilie care, prin intermediul firmei la care sotia sa era actionar principal, a monopolizat contractele de refacere a digurilor din Romania. Alaturi de Aquaproiect a mai indicat si societatile Repcon Oradea si Apasco: „Am facut o analiza a contractelor si a valorii acestora între 2000-2004 si am observat ca firma Aquaproiect e prezenta cu o frecventa coplesitoare la capitolul lucrari hidrotehnice”, a declarat Sulfina Barbu.
       Conform spuselor lui Aurel Pana, directorul Administratiei Nationale Apele Române, firma Aquaproiect s-a ocupat de proiectarea mai multor lucrari în toate bazinele hidrografice din tara, inclusiv în cel al Timisului afectat recent de inundatii. Astfel, potrivit expertilor ministerului, în aceasta perioada Aquaproiect a obtinut 133 de contracte, însuma nd 136,9 miliarde de lei, pentru lucrari hidrotehnice inclusiv în judetul Timis. Dintre acestea, numai 25 de contracte, care totalizeaza 38 de miliarde de lei, au fost obtinute în urma unor licitatii, 63 de contracte, însumând 78 de miliarde de lei, au fost obtinute prin negociere cu o singura oferta, 45 de contracte, în valoare de 20 de miliarde de lei, prin cerere de oferta. „Dupa încheierea anchetei vom putea trage concluzii clare”, a încheiat ministrul mediului.
       Firma Aquaproiect respinge acuzatiile aduse de ministrul mediului. „Nu am obtinut nici un contract de proiectare de diguri cu încalcarea legii”, a declarat Liliana Dragan, directorul general al Aquaproiect. Planeaza suspiciuni si asupra firmelor Apasco si Repcon Oradea. Aurel Pana, director general la Regia Apele Române, spune ca aceste firme sunt prezente în toate zonele geografice unde s-au efectuat lucrari specifice. Pana a dat asigurari ca va face publice rezultatele anchetei desfasurate în regia pe care o conduce.
       Pana a declarat ca, se pare ca unele firme au reusit sa obtina ilicit bani publici folosindu-se de „procesele- verbale de calamitate”. Astfel, societatile care facusera deja unele lucrari hidrotehnice cereau din nou bani de la bugetul de stat, pretextînd false avarii la respectivele obiective.
       Pentru evacuarea apei de pe terenurile agricole, Ministerul Agriculturii a solicitat efectuarea unor brese controlate în zidul digului de pe Timis. Lucrarea nu se poate realiza decât daca exista o diferenta de nivel de 20 de centimetri între nivelul apei din albia râului si nivelul apei din terenurile inundate”, a spus ministrul mediului.
       Consiliul Judetean Timis a anuntat ieri ca se pregateste sa refaca din temelii patru localitati afectate de inundatii - Ionel, Otelec, Cruceni si Foeni - unde aproape toate imobilele au fost distruse, primele estimari ale autoritatilor aratînd ca pentru reconstructia locuintelor ar fi necesari 20 de milioane de euro.
       La rândul sau, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a anuntat ca va redirect iona fonduri de 150 miliarde lei alocate pentru constructia de locuinte sociale prin folosirea unor tehnologii noi pentru refacerea locuintelor din localitatile afectate de inundatii.
       Saptamâna aceasta însa, meteorologii si hidrologii prognozeaza precipitatii. Din nou. si nu doar în zonele calamitate, ci si in restul tarii. si, bineînteles ca si acolo sunt subiecte grele care - Doamne fereste! - asteapta sa se rupa „digul”.

Monitorul de Vaslui - Administratie
Administratie
Rasturnari de situatie în cazul autostrazii Bucuresti–Brasov–Bors Rasturnari de situatie în cazul autostrazii Bucuresti–Brasov–Bors   Angajam recuperatori fiscali Angajam recuperatori fiscali   Sulfina Barbu acuza! Sulfina Barbu acuza!   Amenzi de milioane de euro pentru farâmarea mediului Amenzi de milioane de euro pentru farâmarea mediului   
Monitorul de Vaslui - Politica
Politica
Criza de identitate politica Criza de identitate politica   Saptamana pe scurt Saptamana pe scurt   Politica în doua cuvinte Politica în doua cuvinte   Guvernul îsi pune pielea la saramura Guvernul îsi pune pielea la saramura   Articole surpriza Articole surpriza   „Piedica“ PSD „Piedica“ PSD   CNSAS preia cu viteza „pe loc” dosarele pe care SRI le „preda accelerat” CNSAS preia cu viteza „pe loc” dosarele pe care SRI le „preda accelerat”   Basescu amana anticipatele dar nu renunta la ele Basescu amana anticipatele dar nu renunta la ele   Parlamentul cere demisia sefilor SRR si SRTv Parlamentul cere demisia sefilor SRR si SRTv   Codul Penal ofera libertatea infractorilor bogati Codul Penal ofera libertatea infractorilor bogati   Democratii îl vad pe Videanu viitor lider PD Democratii îl vad pe Videanu viitor lider PD   Basescu vrea partid „viu“ Basescu vrea partid „viu“   Iliescu rupe PSD Iliescu rupe PSD   Victor Ponta: “La Congresul PSD ar fi trebuit sa intru în turul doi” Victor Ponta: “La Congresul PSD ar fi trebuit sa intru în turul doi”   ZOO-Politica ZOO-Politica   
Monitorul de Vaslui - Sport
Sport
Gigi Becali in exclusivitate pentru Influent Gigi Becali in exclusivitate pentru Influent   Si femeile joaca fotbal adevarat! Si femeile joaca fotbal adevarat!   Stelea a muscat din „marul discordiei“ Stelea a muscat din „marul discordiei“   Comentarii Dinamo, Farul Constanta Comentarii Dinamo, Farul Constanta   
Monitorul de Vaslui - Diverse
Diverse
Românii pot dormi linistiti. Nu vom avea cutremure!?! Românii pot dormi linistiti. Nu vom avea cutremure!?!   Evadeaza din cotidian: Escape Internet Cafe Evadeaza din cotidian: Escape Internet Cafe   BANATTIKA - Partenerul ideal pentru o relatie de afaceri BANATTIKA - Partenerul ideal pentru o relatie de afaceri   Predealul istoric Predealul istoric   Vila Select Vila Select   Barbatii din viata Danielei Gyorfi Barbatii din viata Danielei Gyorfi   Nicola… povestea succesului Nicola… povestea succesului   Nadine... între curaj si ideal Nadine... între curaj si ideal   România la Cannes 2005 România la Cannes 2005   Oferte avantajoase pe litoralul romanesc Oferte avantajoase pe litoralul romanesc   Melodie pentru chelia lui Basescu Melodie pentru chelia lui Basescu   Hotel Orizont, Predeal Hotel Orizont, Predeal   
Monitorul de Vaslui - Ancheta
Ancheta
Delfinul sau dorinta de a te imbogati peste noapte Delfinul sau dorinta de a te imbogati peste noapte   Academician, Doctor... Analfabet Academician, Doctor... Analfabet   Piata neagra a craniilor studentesti Piata neagra a craniilor studentesti   În Bucur Obor sobolanii se plimba nestingheriti În Bucur Obor sobolanii se plimba nestingheriti   Elevi supradotati într-o tara a nepasarii Elevi supradotati într-o tara a nepasarii   
Monitorul de Vaslui - Sanatate
Sanatate
Ion Iliescu: probleme cu sanatatea Ion Iliescu: probleme cu sanatatea   Spitalele din România nu mai primesc medicamente Spitalele din România nu mai primesc medicamente   Piramida alimentatiei sanatoase, importanta cerealelor Piramida alimentatiei sanatoase, importanta cerealelor   
Copyright 2005 S.C. IRIS COMPANY S.A. Termeni si conditii de utilizare.
WebDesign - Silviu Iovan