Sulfina Barbu acuza!
 
Autor: Alexandru LOGHIN     Trimite prin email aceasta stire  Tipareste aceasta stire  Adauga la favorite aceasta stire

      Inundatiile din Timis au permis politistilor sa se implice, în sfârsit, într-o actiune cu început, cuprins si încheiere. Adica nu a mai fost loc de interpretari în modul în care au trebuit sa le acorde primul ajutor sinistratilor. Situatia, tragica, de altfel, a fost trecuta cu bine. Atât cât se poate spune ca a fost bine în cazul în care mii de familii au ramas pe drumuri. Fara acte, fara bani si numai cu hainele care le aveau pe ei când apa i-a smuls din case. Apele au bagat la apa, însa, nume grele ale fostului guvern. Actualul ministru al mediului acuza!
       În timp ce unii dintre colegii lor trudeau pe teren, luptându-se cu furia apelor si cu durerea napastuit ilor care nu doreau sa isi para- easca locurile de bastina, o alta parte a cadrelor M.A.I. a strâns primii bani. Câteva zeci de milioane de lei. Înainte chiar ca guvernul sa dispuna alocarea unor sute de mii de miliarde de lei. Problema, din pacate, nu s-a oprit aici.
       Dupa recentele inundatii din judetul Timis au început sa iasa la iveala diverse nereguli în cheltuirea banilor publici alocati pentru construirea de diguri.
       „Am mers pe «firul apei» si am gasit deja lucruri interesante. Am înteles ca s-au gasit chiar vile ale fostilor ministri ai mediului Aurel Constantin Ilie si Speranta Ianculescu”, a declarat actualul ministru al mediului, Sulfina Barbu. Cazuri care, de asemenea, intra în competenta politiei. Macar la un moment dat.
       Cu alte cuvinte, Aurel Constantin Ilie este acuzat de catre Sulfina Barbu, ministrul mediului, ca a cedat majoritatea contractelor asupra refacerii digurilor în perioada 2000-2004 firmei Aquaproiect. Actionarul majoritar al acestei firme este chiar Leontina Ilie, sotia fostului ministru al mediului Aurel Constantin Ilie. Firma a obtinut astfel 133 de contracte pentru lucrari hidrotehnice, printre care si în judetul Timis, care acum este sub ape. Valoarea totala a acestor lucrari se ridica la suma de 136.9 miliarde de lei. Dintre acestea, doar 25 de contracte au fost obtinute prin licitatie, restul contractelor, valorând 98 de miliarde de lei, au fost obtinute fara licitatie. Firma Aquaproiect a câstigat în mod îndoielnic majoritatea licita- tiilor pentru proiecte de amenajari hidrotehnice inclusiv în zonele afectate de inundatii din judetul Timis. Sulfina Barbu a anuntat ca firma respectiva a primit aproape 137 de miliarde de lei din banii publici. Doar o treime din aceste fonduri au fost alocate pe cai licite, restul prin diverse mijloace indoielnice din punct de vedere legal.
       Sulfina Barbu a continuat dezvaluirile în ceea ce priveste activitatea predecesorilor sai. L-a acuzat pe Aurel Constantin Ilie care, prin intermediul firmei la care sotia sa era actionar principal, a monopolizat contractele de refacere a digurilor din Romania. Alaturi de Aquaproiect a mai indicat si societatile Repcon Oradea si Apasco: „Am facut o analiza a contractelor si a valorii acestora între 2000-2004 si am observat ca firma Aquaproiect e prezenta cu o frecventa coplesitoare la capitolul lucrari hidrotehnice”, a declarat Sulfina Barbu.
       Conform spuselor lui Aurel Pana, directorul Administratiei Nationale Apele Române, firma Aquaproiect s-a ocupat de proiectarea mai multor lucrari în toate bazinele hidrografice din tara, inclusiv în cel al Timisului afectat recent de inundatii. Astfel, potrivit expertilor ministerului, în aceasta perioada Aquaproiect a obtinut 133 de contracte, însuma nd 136,9 miliarde de lei, pentru lucrari hidrotehnice inclusiv în judetul Timis. Dintre acestea, numai 25 de contracte, care totalizeaza 38 de miliarde de lei, au fost obtinute în urma unor licitatii, 63 de contracte, însumând 78 de miliarde de lei, au fost obtinute prin negociere cu o singura oferta, 45 de contracte, în valoare de 20 de miliarde de lei, prin cerere de oferta. „Dupa încheierea anchetei vom putea trage concluzii clare”, a încheiat ministrul mediului.
       Firma Aquaproiect respinge acuzatiile aduse de ministrul mediului. „Nu am obtinut nici un contract de proiectare de diguri cu încalcarea legii”, a declarat Liliana Dragan, directorul general al Aquaproiect. Planeaza suspiciuni si asupra firmelor Apasco si Repcon Oradea. Aurel Pana, director general la Regia Apele Române, spune ca aceste firme sunt prezente în toate zonele geografice unde s-au efectuat lucrari specifice. Pana a dat asigurari ca va face publice rezultatele anchetei desfasurate în regia pe care o conduce.
       Pana a declarat ca, se pare ca unele firme au reusit sa obtina ilicit bani publici folosindu-se de „procesele- verbale de calamitate”. Astfel, societatile care facusera deja unele lucrari hidrotehnice cereau din nou bani de la bugetul de stat, pretextînd false avarii la respectivele obiective.
       Pentru evacuarea apei de pe terenurile agricole, Ministerul Agriculturii a solicitat efectuarea unor brese controlate în zidul digului de pe Timis. Lucrarea nu se poate realiza decât daca exista o diferenta de nivel de 20 de centimetri între nivelul apei din albia râului si nivelul apei din terenurile inundate”, a spus ministrul mediului.
       Consiliul Judetean Timis a anuntat ieri ca se pregateste sa refaca din temelii patru localitati afectate de inundatii - Ionel, Otelec, Cruceni si Foeni - unde aproape toate imobilele au fost distruse, primele estimari ale autoritatilor aratînd ca pentru reconstructia locuintelor ar fi necesari 20 de milioane de euro.
       La rândul sau, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a anuntat ca va redirect iona fonduri de 150 miliarde lei alocate pentru constructia de locuinte sociale prin folosirea unor tehnologii noi pentru refacerea locuintelor din localitatile afectate de inundatii.
       Saptamâna aceasta însa, meteorologii si hidrologii prognozeaza precipitatii. Din nou. si nu doar în zonele calamitate, ci si in restul tarii. si, bineînteles ca si acolo sunt subiecte grele care - Doamne fereste! - asteapta sa se rupa „digul”.

Tipareste aceasta stire