Monitorul de Vaslui

Editia: Nr.11, 17-05-2005

Cauta stire in:
editia de azi arhiva
Prima pagina
Local
Politica
Sport
Diverse
Actualitate
Forum
Publicitate
Abonamente
Redactia


 

Curs valutar BNR
04-05-2024
 

Aboneaza-te la newsletter-ul Monitorul de Vaslui.

 Abonare
 Dezabonare
 

 

 6/49 Website offline
 Noroc 2696651
 

 

 
 
 
 

Delfinul sau dorinta de a te imbogati peste noapte
 
Autor: Cristian DUMITRESCU     Trimite prin email aceasta stire  Tipareste aceasta stire  Adauga la favorite aceasta stire

      Acesta pseudo-afacere a prins foarte bine la noi romanii, pentru ca dupa cum bine stim cu totii – suntem saraci material, dar suntem mult mai saraci „cu duhul” pentru ca ne lasam prinsi intr-o asa capcana, din care n-avem cum sa putem iesi cu fata curata.
      
      Dupa cum v-am aratat in articolul trecut, intalnirile la care se promoveaza aceasta schema piramidala au loc intr-un cadru destul de ciudat, cu usile foarte bine ferecate si la care poti participa dupa ce achiti o anumita taxa si doar la invitatia celor care sunt deja in sistem. Pe scurt, tu trebuie sa depui 2290 de euro, iar apoi sub atenta supraveghere a asistentilor superiori, a delfinilor cu experienta, trebuie sa mai aduci vreo cateva persoane, care vor plati si ele, la randul lor, aceiasi suma ca si tine, si atunci tu incepi sa iti recuperezi banii depusi, precum si niste bonusuri substantiale. Schema se ramifica in varf ajungand sume imense de bani, pe cand cei de la baza nu mai reusesc nici macar sa isI recupereze banii depusI, raman cu buza umflata, cum s-ar spune.
       Conform Ordonantei 99/2000: “este interzis faptul de a propune unei persoane sa colecteze sau sa se inscrie pe o lista, facand-o sa spere castiguri financiare realizate din progresie geometrica a numarului de persoane recrutate sau inscrise”. Legea nu a impiedicat ca structura piramidala „Delfinul” sa faca victime prin toate orasele tarii.
       In urma cercetarilor efectuate am aflat atat de la pagubitI, cat si de la oameni care sunt implicati si castiga bani de pe urma acestei inselatorii, mai multe informatii, care credem ca ar trebuie stiute de noi toti inainte de a intra intr-o afacere ca aceasta. Astfel, firma Delphin International Incorporated a fost fondata in America in 1995, iar dupa ce Politia federala a intarat pe fir si a inceput o ancheta, toate activitatile firmei au incetat, pentru ca, dupa un an, in 2002 Leslie Fieger sa infiinteze „Learning Frontier Technologies Inc.” , care a preluat toate activele sI brandurile de vanzare in lume ale Delphin International.
       In Romania, acest nou Caritas a inceput de vreo 4-5 ani si s-a mutat din oras in oras, avand activitat i prin numeroase firma fantoma, acre au sedii in apartamente din blocuri sau nici unele dintre ele nu sunt de gasit la Registrul Comertului. Pe parcusul anilor afacerea s-a derulat prin diverse firme ca CD International Invest SRL din Bucuresti, care are ca profil de activitate consultanta financiara si este inregistrata ca avand sediul pe bvd. Iancu de Hunedoara, nr. 25, bl. 2, sc. B, et. 8, ap. 166, Bucuresti, SC Center Business Consulting SRL, din Arad si, mai nou SC Raul Art SRL din Iasi.
       De vreo cateva luni reteaua actioneaza in judetele Bacau, Neamt si Iasi. Intalnirile din aceste zone au loc la Casa de Cultura a Sindicatelor din orasul Roman, in fiecare sambata si duminica, in timpul caror au loc adevarate spa- lari de creier. De asemenea, in cursul saaptamanii tot aici au loc „training-urile de afaceri”, care sunt aprofundari ale psihologiei sistemului de fraieri cat mai multi cu putinta, pentru ca tu sa iti recuperezi banii. Oamenii care locuiesc in apropiere Casei de Cultura din Roman ne-au declarat ca in fiecare weekend e plin de masini luxoase in zona, precum sI numeroase autocare. O persoana nea declarat ca: „La inceput am crezut ca e vorba de intalniri ale sectant ilor, pentru ca totul se desfa- sura intr-un mare secret si pentru ca acestia au foarte multi bani.” Un alt locatar din imprejurimi ne-a spus ca la unele din intalniri luau parte oameni marcanti ai clasei politice si ai autoritatior locale de prin orasele apropiate, si de aceea a crezut ca e vorba de o reuniune cu caracter politic.
       De cand a fost inchiriata Casa de Cultura din Roman a fost foarte serios renovata, ca doar nu erau sa vina „delfinii” imbracati la patru ace sI sa sufere de frig, asa ca s-a instalat o centrala proprie si s-au schimbat toate caloriferele din sala de intalniri; s-au facut ceva modificari si la aspectul interior al salii, pentru ca sa aiba un aspect de „business consulting”. Toate amenajarile au fost solicitate sI achitate de firma care a inchiriat sala. Probabil au si avut cu ce, pentru ca pana acum conturile delfinilor sefi din Romania sau ingrosat cu ceva sute de mii de dolari, daca nu – Doamne feres- te! – chiar milioane. Secretariatul Casei de Cultura din Roman nu a vrut sa ne ofere nici o informatie cu privire la reuniunile care se desfasoara acolo motivand ca toate contractele lor au un caracter de confidentialitate, insa, cineva din personalul adimnistrativ ne-a declarat ca toate intalnirile sunt foarte ciudate si ca au fost atentionati de catre cei de la intalniri ca totul este secret si nu au voie sa divulge nimic din cele petrecute acolo, pentru ca pot avea de suferit.
       Intr-una din zilele trecute am vorbit cu o persoana care este de vreo doua luni in sistem sI care era exterm de incantata ca a primit 1080 de euro pentru ca a adus („a fraierit”) doi prieteni sa depuna cate 2.290 de euro.
       La Roman se aduna delfini si aspiranti la statutul de delfin de prin toate zonele apropiate. Astfel vin autocare de la Bacau, Piatra Neamt, Bicaz, Onesti, Pascani si alte localitati. Tot reuniuni ale delfinilor au loc si in Targu Neamt unde secretoasa afecere a inceput sa prinda destul de bine sI din ce in ce mai multi oameni care au fost fraieritI incep sa se planga in stanga si-n dreapta, dar nu la politie, pentru ca le e teama de pseudo-contractul de confidentialitate pe care l-au semnat.
       La Iasi, astfel de reuniuni se petrec in locatii mult mai pretentioase, in hoteluri de lux, cu persoane alese pe spranceana. La Hotelul Europa, din cadrul complexului World Trade Center din IasI a participat intreaga elita de afaceri a orasului. Totul e ultra-secret, pazit de bodygarzi angajantI special pentru a pastra linistea participant ilor. Chiria pentru spatiu a fost achitata de Societatea comerciala Raul Art Srl, aceasta mai inchiriind sI o sala de conferinta la Hotelul Orizont, tot din Iasi.
      
       CURIOZITATEA sau …
       Punctual cheie al intregii afaceri este: CURIOZITATEA. Noi, oamenii, in general suntem curios i, comozi, dornici de a ne imbogat i peste noapte, fara prea mult effort, dornici de a trai bine, de a fi mai frumosI, de a nu mai duce grija zilei de maine… etc. Si daca ne trezeste cineva aceste simturi sI ne face curiosI ca el de- tine reteta pentru ca toate aceste dorinte ale noastre sa devina realitate, iese la suprafata inclinat ia omeneasca spre cele materiale. Prin reclame bine puse la punct, masini luxoase, case, apartamente de lux, bijuterii, haine scumpe si multe altele imbracate in reuniuni pompoase cu oameni special pregatiti in psihologia maselor ne fac sa uitam partea negativea a lucrurilor si vedem totul cu alti ochi. Ne-a facut curiosi, am devenit interesati, si in final cumparam „produsul” (intram in piramida), si asta doar pentru ca ne-a trezit unul din acele simturi… care ne va duce usor, usor la tra- darea familiei, prietenilor… Ne vom ghida dupa principiul „Paca- leste pana reusesti!!!”. Pretul platit e mare? El poate ajunge pana la CONSTIINTA care, mai devreme sau mai tarziu ne va face sa suferim…
      DECI… ATENTIE!!!...
      Care e pretul pe care vrem sa il platim?
      
       Ce face Politia?
       Poate va intrebatI de ce politia si organele abilitate nu iau nici o masura. Au incercat. De fapt, inca mai incearca; au inceput o ancheta la Timis, acum vreo cativa ani. De ce nu s-a finalizat? De ce Delphin International inca isi mai racoleaza oameni usor de fraierit? Raspunsul poate fi multiplu, dar o explicat ie relativa voi incerca sa o expun in cele ce urmeaza. In interiorul afacerii se afla nume foarte importante din tara si din strainatate, dar foarte importantant este ca din sistem fac parte persoane care ar trebuii sa fie in slujba oamenilor si sa lucreze la oprirea acestei inselatorii nationale, Delphin International.
       Iata ce ne-a declarat un delfin, dupa ce a vazut acuzele ce li se aduc: „Daca suntem ilegali, noi astia de la Delphin International, de ce inca mai existam, si pe deasupra mai castigam si multI bani? Cine crede ca banii se fac atat de usor sa vina la Delfinul si sa vada cat se munceste, pentru ca doar cei care nu muncesc sunt aceia pe care voi iI numiti pagubiti. Cred ca in Romania nu mai exista vreo posibilitate de castig mai mare ca la noi. Iar daca nucredeti, trebuie neaparat sa stiti ca in afacere sunt implicati numerosi politisti care tin si discursuri la intalnirile noastre”, ne-a spus cu mandrie un delfin incepator. Pe aceiasI linie, un participant la „spectacol“ ne-a zis: „Pe parcursul simpozionului de la Casa de Cultura a Sindicatelor din Roman ni s-au prezentat politisti, pentru a ne motive si a ne da incredere in sistem. La alte reuniuni ne-au vorbit persoane care s-au recomandat ca fiind avocatI sI unii dintre ei chiar judecatori.” Ar putea fi acesta un posibil raspuns?
       Si… totusi se iau si unele masuri. Astfel primele dosare in care sunt anchetat i Camelia Zachar din Arad, asociat si administrator al SC Center Business Consulting, Daniel Andreas Fastler, administrator al firmei Delphin International si Private Course for Personal Development din Gibraltar, Emil Krutec din Cehia, initiator al jocului in tara sa de origine si Romania, Felix Daniel Toana sI Silviu Bogdan Blidariu, ambii menagerie din Timisoara se pare ca au ajuns in cursul saptamanii trecute la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie sI Justitie, desI de la Biroul de presa al institutiei nu am reusit sa aflam foarte multe pana la inchiderea editiei, insa promitem ca vom reveni cu detalii exacte cu privire la situatia celor patru dosare de ancheta.
       Cu toate acestea din ce in ce mai multI romani cad in plasa acestui joc piramidal si nu mai reusesc sa isi recupereze banii depusi.
      
       Rasu’ - Plansu’
       Si ca toate sa fie asa cum trebuie, fiecare participant la intalnire primeste o insigna pe care este scris „Libertatea si Independenta”. Libertate? Da. Libertatea de a trai mereu cu teama de a nu fi anchetat pentru pentru activitati in cadrul schemelor piramidale sau poate, liberatea de a trai inconstient de toate aceste pericole… Independenta Da. Independenta de toti aceia pe care reusesti sa ii fraieresti, sa ii lasi fara case, fara posibilitatea de a-si intretine familiile. Daca asta se intelege prin Libertate sI Independenta, atunci mai bine emigram cu totii in Congo…

Monitorul de Vaslui - Administratie
Administratie
Rasturnari de situatie în cazul autostrazii Bucuresti–Brasov–Bors Rasturnari de situatie în cazul autostrazii Bucuresti–Brasov–Bors   Angajam recuperatori fiscali Angajam recuperatori fiscali   Sulfina Barbu acuza! Sulfina Barbu acuza!   Amenzi de milioane de euro pentru farâmarea mediului Amenzi de milioane de euro pentru farâmarea mediului   
Monitorul de Vaslui - Politica
Politica
Criza de identitate politica Criza de identitate politica   Saptamana pe scurt Saptamana pe scurt   Politica în doua cuvinte Politica în doua cuvinte   Guvernul îsi pune pielea la saramura Guvernul îsi pune pielea la saramura   Articole surpriza Articole surpriza   „Piedica“ PSD „Piedica“ PSD   CNSAS preia cu viteza „pe loc” dosarele pe care SRI le „preda accelerat” CNSAS preia cu viteza „pe loc” dosarele pe care SRI le „preda accelerat”   Basescu amana anticipatele dar nu renunta la ele Basescu amana anticipatele dar nu renunta la ele   Parlamentul cere demisia sefilor SRR si SRTv Parlamentul cere demisia sefilor SRR si SRTv   Codul Penal ofera libertatea infractorilor bogati Codul Penal ofera libertatea infractorilor bogati   Democratii îl vad pe Videanu viitor lider PD Democratii îl vad pe Videanu viitor lider PD   Basescu vrea partid „viu“ Basescu vrea partid „viu“   Iliescu rupe PSD Iliescu rupe PSD   Victor Ponta: “La Congresul PSD ar fi trebuit sa intru în turul doi” Victor Ponta: “La Congresul PSD ar fi trebuit sa intru în turul doi”   ZOO-Politica ZOO-Politica   
Monitorul de Vaslui - Sport
Sport
Gigi Becali in exclusivitate pentru Influent Gigi Becali in exclusivitate pentru Influent   Si femeile joaca fotbal adevarat! Si femeile joaca fotbal adevarat!   Stelea a muscat din „marul discordiei“ Stelea a muscat din „marul discordiei“   Comentarii Dinamo, Farul Constanta Comentarii Dinamo, Farul Constanta   
Monitorul de Vaslui - Diverse
Diverse
Românii pot dormi linistiti. Nu vom avea cutremure!?! Românii pot dormi linistiti. Nu vom avea cutremure!?!   Evadeaza din cotidian: Escape Internet Cafe Evadeaza din cotidian: Escape Internet Cafe   BANATTIKA - Partenerul ideal pentru o relatie de afaceri BANATTIKA - Partenerul ideal pentru o relatie de afaceri   Predealul istoric Predealul istoric   Vila Select Vila Select   Barbatii din viata Danielei Gyorfi Barbatii din viata Danielei Gyorfi   Nicola… povestea succesului Nicola… povestea succesului   Nadine... între curaj si ideal Nadine... între curaj si ideal   România la Cannes 2005 România la Cannes 2005   Oferte avantajoase pe litoralul romanesc Oferte avantajoase pe litoralul romanesc   Melodie pentru chelia lui Basescu Melodie pentru chelia lui Basescu   Hotel Orizont, Predeal Hotel Orizont, Predeal   
Monitorul de Vaslui - Ancheta
Ancheta
Delfinul sau dorinta de a te imbogati peste noapte Delfinul sau dorinta de a te imbogati peste noapte   Academician, Doctor... Analfabet Academician, Doctor... Analfabet   Piata neagra a craniilor studentesti Piata neagra a craniilor studentesti   În Bucur Obor sobolanii se plimba nestingheriti În Bucur Obor sobolanii se plimba nestingheriti   Elevi supradotati într-o tara a nepasarii Elevi supradotati într-o tara a nepasarii   
Monitorul de Vaslui - Sanatate
Sanatate
Ion Iliescu: probleme cu sanatatea Ion Iliescu: probleme cu sanatatea   Spitalele din România nu mai primesc medicamente Spitalele din România nu mai primesc medicamente   Piramida alimentatiei sanatoase, importanta cerealelor Piramida alimentatiei sanatoase, importanta cerealelor   
Copyright 2005 S.C. IRIS COMPANY S.A. Termeni si conditii de utilizare.
WebDesign - Silviu Iovan