Monitorul de Vaslui

Editia: Nr.11, 17-05-2005

Cauta stire in:
editia de azi arhiva
Prima pagina
Local
Politica
Sport
Diverse
Actualitate
Forum
Publicitate
Abonamente
Redactia


 

Curs valutar BNR
05-05-2024
 

Aboneaza-te la newsletter-ul Monitorul de Vaslui.

 Abonare
 Dezabonare
 

 

 6/49 Website offline
 Noroc 2696651
 

 

 
 
 
 

Piramida alimentatiei sanatoase, importanta cerealelor
 
Autor:     Trimite prin email aceasta stire  Tipareste aceasta stire  Adauga la favorite aceasta stire

      În ultima vreme, cauzele care concura la îmbolnavirile de tot felul devin din ce în ce mai multe. si cum unele dintre ele, precum poluarea sau stresul, sunt greu de înlaturat, nu ne mai ramâne decît sa tinem sub control ceea ce depinde de noi. „Alimentatie rationala” e o sintagma pe care o auzim foarte des în ultimul timp. si asta pentru ca, într-adevar, sa ne alimentam corect si cu folos tine de noi. A te hrani corespunzator te ajuta sa-ti pastrezi sanatatea si, mai mult decât atât, te poate însanatosi.
       Dar ce înseama sa te hranesti sanatos? Nu e chiar atît de simplu pe cât pare, se cere sa ai niste minime cunostinte în domeniu. Cheia este sa te alimentezi echilibrat. Poti mânca orice, dar mare atentie la cantitat i! Nutritionistii ne vorbesc despre o „piramida a alimentatiei sanatoase”, de care ar trebui sa tinem cont atunci când ne gândim meniul. La baza piramidei se afla cerealele, care ar trebui sa fie consumate în cantitatea cea mai mare. Urmeaza fructele si legumele, surse de vitamine si minerale, si ele deosebit de importante în alimentatia cotidiana. Pe treapta urmatoare rega sim carnea, lactatele si ouale, necesare si ele, dar în cantitati mai mici. În fine, pe ultima treapta, în vârful piramidei, se afla grasimile si dulciurile, de care organismul uman are nevoie în cantitati foarte mici.
       Cei mai multi dintre noi „rastoarna” piramida si consuma în primul rând grasimi, dulciuri si proteine si foarte putine fructe si legume. Cât despre cereale, aici ne confruntam cu o mare problema. Putini stiu ca grupa de alimente cu cea mai mare importanta pentru buna functionare a organismului uman sunt cerealele. si chiar daca stiu, considera ca e suficient sa consume pâine alba, ceea ce e complet gresit.
       Cerealele sunt de neînlocuit în hrana omului datorita compozit iei lor chimice: peste 60% hidrati de carbon, 10-16% substant e proteice, fibre, grasimi, substante minerale etc. În plus, sunt o excelenta sursa de vitamine din complexul B si de vitamina E.
       Grâul este una dintre cele mai importante cereale, reprezentând planta cea mai cultivata de pe glob. Pâinea si produsele de panificatie care au la baza grâul constituie hrana de baza pentru 35-40% din populatia planetei. Se impune aici sa vorbim despre tipurile de faina care se obtin din grâu si sa facem distinct ia între acestea. Asta pentru ca exista o foarte mare diferenta între faina alba si faina integrala.
       Faina integrala se fabrica din boabele de grâu întregi, cu toate cele trei componente ale acestora: endospermul, tarâtele si germenele. Endospermul constituie circa 83% din bob. Este alcatuit în principal din amidon si proteine si o cantitate mica de vitamine din complexul B. Nu contine fibre. Tarâtele reprezinta 14% din bobul de grâu. Ele contin întreaga cantitate de fibre si cantitati mari de vitamine si substante minerale. Germenele este partea bobului care încol- teste, embrionul. Constituie una dintre cele mai cunoscute surse de vitamina B si de vitamina E si contine proteine si grasimi.
       În compozitia fainii albe nu intra nici tarâtele si nici germenii. Pâinea alba, consumata în proport ie foarte mare în tara noastra, este fabricata, bineînteles, din faina alba, care este lipsita de foarte multi dintre nutrientii cei mai valorosi. Este lipsita în totalitate de fibre (prin îndepartarea tarâtelor) si de germeni. Prin procedeele de morarit si transformare în faina alba, rafinata, grâul pierde 60% din calciu, 71% din fosfor, 85% din magneziu, 77% din potasiu, procente la fel de semnificative din celelalte substante minerale, vitamine si microelemente, iar tarâ- tele, gemenii si fibrele sunt pierdute în întregime.
       Faina integrala este incomparabil superioara fainii rafinate, care nu e altceva decât o faina mult saracita. Din acest motiv e preferabil sa mâncam pâine din faina integrala sau macar pâine neagra sau graham. E interesant de mentionat ca trebuie sa consuma m între sapte si zece felii de pâine alba pentru a ne lua nutrientii continuti într-o singura felie de pâine din faina integrala.
       Pentru cei care doresc sa ramâna fideli pâinii albe, e de recomandat sa introduca în alimentatie diferite preparate care includ boabele de grâu integrale si sa le consume de cel putin cinci-sase ori pe luna. Cea mai la îndemâna modalitate de a te bucura de toti nutrientii con- tinuti în boabele de grâu este sa consumi grâu încoltit, deosebit de energizant si de vitalizant.
       Grâul are valente terapeutice cu totul speciale. Principiile active pe care le contine îi confera proprietati nutritive, emoliente, sedative, remineralizante, reconfortante, tonice etc.
       Orzul, ovazul, porumbul sunt si ele foarte bogate în nutrienti si au numeroase proprietati curative. Secara, meiul, orezul, hrisca vin din urma, de asemenea bogate în proteine, minerale etc. si având numeroase efecte benefice asupra organismului uman.
       Este preferabil ca toate cerealele sa se consume în varianta integrala. Arpacasul si orezul alb (decorticat), desi frecvent folosite, în afara de aportul caloric, nu prea duc nimic hranitor pentru organism. Daca de orezul alb ne putem dispensa mai greu, fie din obis- nuinta, fie pentru ca cel nedecorticat este mult mai scump, altfel stau lucrurile cu arpacasul. Acesta este mult mai scump decât grâul si are o valoare nutritiva net inferioara celei a grâului.
       O modalitate foarte simpla de preparare a cerealelor, modalitate în acelasi timp foarte indicata, este fierberea. Cerealele necesita un timp de fierbere destul de îndelungat: între 25 si 30 de minute orezul si hrisca, pâna la 90 de minute grâul, secara si porumbul uscat. Spre deosebire de legume, care prin fierbere pierd o parte însemnata din propritatile nutritive, în cazul cerealelor lucrurile stau exact invers, calitatile nutritionale ale acestora din urma fiind sporite prin fierbere.
       Se recomanda ca cerealele, preparate în diverse forme, sa se consume la micul dejun. Explicatia e urmatoarea: sunt foarte hranitoare si fac parte din acea categorie de alimente cu eliberare lenta de energie. Cu alte cuvinte furnizeaza treptat organismului energia necesara si asta pentru ore bune dupa luarea mesei.
       O alta varianta de consumare a cerealelor e asa-numitul musli, amestec de cereale, uneori si fructe uscate, în proportii variabile. Cerealele sub forma de musli se pot pune în lapte, iaurt sau în sucuri de fructe. Sunt recomandate, bineînteles, acele tipuri de musli care sunt 100% naturale sau contin un numar cât mai redus de aditivi alimentari.

Monitorul de Vaslui - Administratie
Administratie
Rasturnari de situatie în cazul autostrazii Bucuresti–Brasov–Bors Rasturnari de situatie în cazul autostrazii Bucuresti–Brasov–Bors   Angajam recuperatori fiscali Angajam recuperatori fiscali   Sulfina Barbu acuza! Sulfina Barbu acuza!   Amenzi de milioane de euro pentru farâmarea mediului Amenzi de milioane de euro pentru farâmarea mediului   
Monitorul de Vaslui - Politica
Politica
Criza de identitate politica Criza de identitate politica   Saptamana pe scurt Saptamana pe scurt   Politica în doua cuvinte Politica în doua cuvinte   Guvernul îsi pune pielea la saramura Guvernul îsi pune pielea la saramura   Articole surpriza Articole surpriza   „Piedica“ PSD „Piedica“ PSD   CNSAS preia cu viteza „pe loc” dosarele pe care SRI le „preda accelerat” CNSAS preia cu viteza „pe loc” dosarele pe care SRI le „preda accelerat”   Basescu amana anticipatele dar nu renunta la ele Basescu amana anticipatele dar nu renunta la ele   Parlamentul cere demisia sefilor SRR si SRTv Parlamentul cere demisia sefilor SRR si SRTv   Codul Penal ofera libertatea infractorilor bogati Codul Penal ofera libertatea infractorilor bogati   Democratii îl vad pe Videanu viitor lider PD Democratii îl vad pe Videanu viitor lider PD   Basescu vrea partid „viu“ Basescu vrea partid „viu“   Iliescu rupe PSD Iliescu rupe PSD   Victor Ponta: “La Congresul PSD ar fi trebuit sa intru în turul doi” Victor Ponta: “La Congresul PSD ar fi trebuit sa intru în turul doi”   ZOO-Politica ZOO-Politica   
Monitorul de Vaslui - Sport
Sport
Gigi Becali in exclusivitate pentru Influent Gigi Becali in exclusivitate pentru Influent   Si femeile joaca fotbal adevarat! Si femeile joaca fotbal adevarat!   Stelea a muscat din „marul discordiei“ Stelea a muscat din „marul discordiei“   Comentarii Dinamo, Farul Constanta Comentarii Dinamo, Farul Constanta   
Monitorul de Vaslui - Diverse
Diverse
Românii pot dormi linistiti. Nu vom avea cutremure!?! Românii pot dormi linistiti. Nu vom avea cutremure!?!   Evadeaza din cotidian: Escape Internet Cafe Evadeaza din cotidian: Escape Internet Cafe   BANATTIKA - Partenerul ideal pentru o relatie de afaceri BANATTIKA - Partenerul ideal pentru o relatie de afaceri   Predealul istoric Predealul istoric   Vila Select Vila Select   Barbatii din viata Danielei Gyorfi Barbatii din viata Danielei Gyorfi   Nicola… povestea succesului Nicola… povestea succesului   Nadine... între curaj si ideal Nadine... între curaj si ideal   România la Cannes 2005 România la Cannes 2005   Oferte avantajoase pe litoralul romanesc Oferte avantajoase pe litoralul romanesc   Melodie pentru chelia lui Basescu Melodie pentru chelia lui Basescu   Hotel Orizont, Predeal Hotel Orizont, Predeal   
Monitorul de Vaslui - Ancheta
Ancheta
Delfinul sau dorinta de a te imbogati peste noapte Delfinul sau dorinta de a te imbogati peste noapte   Academician, Doctor... Analfabet Academician, Doctor... Analfabet   Piata neagra a craniilor studentesti Piata neagra a craniilor studentesti   În Bucur Obor sobolanii se plimba nestingheriti În Bucur Obor sobolanii se plimba nestingheriti   Elevi supradotati într-o tara a nepasarii Elevi supradotati într-o tara a nepasarii   
Monitorul de Vaslui - Sanatate
Sanatate
Ion Iliescu: probleme cu sanatatea Ion Iliescu: probleme cu sanatatea   Spitalele din România nu mai primesc medicamente Spitalele din România nu mai primesc medicamente   Piramida alimentatiei sanatoase, importanta cerealelor Piramida alimentatiei sanatoase, importanta cerealelor   
Copyright 2005 S.C. IRIS COMPANY S.A. Termeni si conditii de utilizare.
WebDesign - Silviu Iovan