Monitorul de Vaslui

Editia: Nr.11, 17-05-2005

Cauta stire in:
editia de azi arhiva
Prima pagina
Local
Politica
Sport
Diverse
Actualitate
Forum
Publicitate
Abonamente
Redactia


 

Curs valutar BNR
05-05-2024
 

Aboneaza-te la newsletter-ul Monitorul de Vaslui.

 Abonare
 Dezabonare
 

 

 6/49 Website offline
 Noroc 2696651
 

 

 
 
 
 

Românii pot dormi linistiti. Nu vom avea cutremure!?!
 
Autor: Adina LACATUSU     Trimite prin email aceasta stire  Tipareste aceasta stire  Adauga la favorite aceasta stire

      Românii se tem de cutremur. Ba chiar de unul puternic în 2006. Cum a ajuns acest zvon pe buzele noastre, nu mai stim. Ceea ce conteaza cel mai mult: va fi sau nu cutremur mare la anul?
       Saptamâna trecuta am fost curioasa sa trec pragul Institutului National de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica a Pamântului (INFP), întrucât am dorit sa aflu câteva informat ii legate de un presupus mare cutremur, care, dupa parerea unora, ar urma sa aiba loc în România în 2006. Înarmata cu vointa si mult calm, am pornit pe lungul drum ce duce în soseaua Bucuresti- Magurele la sediul INFP. Dupa un voiaj obositor din nordul Capitalei pâna în sud, ajunsa acolo, mare mi-a fost dezamagirea când am aflat ca cei de la seismologie, condusi de domnul director Gheorghe Marmureanu, erau plecati la Cheia cu o delegatie americana. Un alt domn care era în masura sa-mi dea informatii legate de seisme, era plecat pe santier, unde se construieste ceva pentru INFP. Ma întreb ce anume. Vom afla.
       Pentru ca facusem un drum atât de lung, nu puteam sa plec fara ca macar sa vad aparatele cu care se înregistreaza cutremurele. Un apel scurt dat de o doamna draguta si raspunsul categoric ca nu ma pot primi în vizita la seismografe. Motivul, o defectiune la aparate careia, exact în acel moment, i se cauta solutionarea. Am strâns din nou din dinti, am mai cerut niste nume si numere de telefon si am plecat, cu promisiunea ca voi reveni dupa întoarcerea de la Cheia a domnului Marmureanu.
       Pe drum mi-am amintit de domnul profesor Vergil Hâncu, care în urma cu ceva timp prezisese unele cutremure din România. M-am decis sa-l contactez pentru mai multe informatii. Iata ce am aflat:
      
       Reporter: Domnule profesor, dumneavoastra ati mai prezis unele cutremure din România. Sunt zvonuri conform carora în 2006, în România, se va produce un cutremur puternic. Credeti ca avem de ce sa ne temem?
       Vergil H+NCU: Eu nu pot sa precizez daca în 2006 vom avea sau nu un cutremur mare, decât cu cateva zile înainte. Acesta din 2006 l-a prezis domnul Marmureanu, nu-i asa? Aceste precizari pe care le face domnul Marmureanu se bazeaza pe statistici periodice, potrivit carora, aceste seisme se produc la 25-30 de ani. Dânsul nu are nimic concret în aceasta directie.
       R: stiu ca dumneavoastra aveti un sistem de prezicere a cutremurelor. Pe ce se bazeaza acesta?
       V.H.: Eu am o carte publicata în acest sens si, daca ati observat, în ultimii 2-3 ani n-au mai fost cutremure de peste 5 grade pe scara Richter, cu exceptia celui de anul trecut. Tocmai de aceea nu am mai aparut la televizor si în ziare. Tocmai datorita faptului ca nu s-au mai evidentiat acele fenomene precursoare pe care le-am studiat în Europa si Statele Unite. Exista fenomene precursoare, ca sa va explic: daca dumneavoastra luati orice exemplu în natura: fiinta, planta, ploi, vânturi, fenomene fizice, fiziologice, umane s.a.m.d., toate acestea au un fenomen precursor. Ceea ce le scapa seismologilor sa cerceteze, nu numai celor din România, ci si din alte tari, sunt tocmai aceste fenomene precursoare. Va dau un exemplu, ca sa se nasca un om, va trebui sa aiba loc un fenomen precursor: sarcina de 9 luni.
       R: În opinia dumneavoastra, un cutremur cu magnitudinea mai mare de 5 grade pe scara Richter, ce anume ar putea avea ca fenomen precursor?
       V.H.: Fenomenul precursor este publicat în cartea mea, este vorba de „Teoria relativitatii” si, daca va dati seama, aceasta teorie are foarte multe ipoteze care n-au fost înca descoperite. Va dau un exemplu: teoria relativitatii a fost publicata în 1905, dar s-a concretizat abia dupa 40 de ani, când a fost data prima bomba atomica. Cu alte cuvinte, mai sunt si alte teorii care nu s-au concretizat înca. Eu am sa plec în America luna aceasta, si de acolo în Japonia pentru a evidentia acest fenomen precursor, întrucat în România nu se produc cutremure mari. Daca va aduceti aminte, în 2000-2001 s-au produs vreo 5-6 cutremure de peste 5 grade pe scara Richter, eu le-am publicat deja în vreo 5-6 reviste. Am prevazut chiar si cutremurul din Indonezia, l-am dat numai la ambasada si am facut greseala ca nu l-am dat si pe Internet.
       R: Stiti probabil ca s-a deschis luna trecuta la Plostina, în apropiere de Vrâncioaia, sistemul de avertizare seismica în timp real. Ce parere aveti cu privire la acest pas facut de români? Amintesc faptul ca acesta este unic în lume.
       V.H.: Sunt de acord cu acest sistem. De fapt, publicatia mea privitor la predictia cu 30 de secunde înaintea cutremurului, a aparut în 1996 si, bineîn- teles, aceasta predict ie a fost comunicata si la Congresul de la Kiev din 1986, plus Congresul din America în 1994.
       R: Credeti ca vom avea un cutremur mare în perioada urmatoare?
       V.H.: Eu nu pot sa prezic decât cu câteva zile înainte. Deocamdata nu prevad acest cutremur în România, de aceea plec în Statele Unite chiar luna aceasta. Succesul nu-l voi avea în România, pentru ca n-au fost cutremure de mult timp si, deci, emigrez. Anul acesta voi sta în Japonia.
       R: Stiati ca a venit o delegatie americana la INFP si ca s-a întâlnit la Cheia cu reprezentantii institutului? Banuiti care este scopul delegatiei?
       V.H.: Nu stiam de venirea acestei delegatii. Probabil ca este vorba de câtiva colegi de-ai mei din Los Angeles. În legatura cu aceasta, sa va spun ceva: americanii au aparate depasite si vor sa pacaleasca românii. Eu am fost la Centrul de Seismologie în 1985, mi-au aratat acolo aparatura care a costat jumatate de milion de dolari, care acum este depasita si vor sa vânda tot, pentru ca ei se renoveaza mereu.
      
       Hâncu contra Marmureanu
       V.H.: Dânsul este împotriva cerceta rilor mele si va spun de ce: daca el ar fi de acord, toate fondurile ar fi direc- tionate spre mine si deci, nu agreeaza aceasta problema. si dânsul a facut greseli foarte mari. Un reporter l-a întrebat: „Domnule profesor, ce foloseste domnul profesor Hâncu în particulele de suspensie în lichide?” Acesta a raspuns: „Ce sa foloseasca Pilitura de fier.” Va dati seama ca pilitura de fier nu pluteste, asa gogomanie a spus. si desigur ca l-am criticat mult si de aceea nu ma poate suferi. Dar nici eu pe dânsul, bineînteles. Eu merg pe contul meu, dânsul pe al dumnealui si vedem cine are dreptate. Pâna la urma cred ca voi reusi. Eu am prezis sase cutremure în România. Daca dânsul ar fi prezis macar unul, ar fi fost difuzata în toata lumea aceasta stire. Dar dânsul cauta mereu sa mascheze cerceta rile noastre”.

Monitorul de Vaslui - Administratie
Administratie
Rasturnari de situatie în cazul autostrazii Bucuresti–Brasov–Bors Rasturnari de situatie în cazul autostrazii Bucuresti–Brasov–Bors   Angajam recuperatori fiscali Angajam recuperatori fiscali   Sulfina Barbu acuza! Sulfina Barbu acuza!   Amenzi de milioane de euro pentru farâmarea mediului Amenzi de milioane de euro pentru farâmarea mediului   
Monitorul de Vaslui - Politica
Politica
Criza de identitate politica Criza de identitate politica   Saptamana pe scurt Saptamana pe scurt   Politica în doua cuvinte Politica în doua cuvinte   Guvernul îsi pune pielea la saramura Guvernul îsi pune pielea la saramura   Articole surpriza Articole surpriza   „Piedica“ PSD „Piedica“ PSD   CNSAS preia cu viteza „pe loc” dosarele pe care SRI le „preda accelerat” CNSAS preia cu viteza „pe loc” dosarele pe care SRI le „preda accelerat”   Basescu amana anticipatele dar nu renunta la ele Basescu amana anticipatele dar nu renunta la ele   Parlamentul cere demisia sefilor SRR si SRTv Parlamentul cere demisia sefilor SRR si SRTv   Codul Penal ofera libertatea infractorilor bogati Codul Penal ofera libertatea infractorilor bogati   Democratii îl vad pe Videanu viitor lider PD Democratii îl vad pe Videanu viitor lider PD   Basescu vrea partid „viu“ Basescu vrea partid „viu“   Iliescu rupe PSD Iliescu rupe PSD   Victor Ponta: “La Congresul PSD ar fi trebuit sa intru în turul doi” Victor Ponta: “La Congresul PSD ar fi trebuit sa intru în turul doi”   ZOO-Politica ZOO-Politica   
Monitorul de Vaslui - Sport
Sport
Gigi Becali in exclusivitate pentru Influent Gigi Becali in exclusivitate pentru Influent   Si femeile joaca fotbal adevarat! Si femeile joaca fotbal adevarat!   Stelea a muscat din „marul discordiei“ Stelea a muscat din „marul discordiei“   Comentarii Dinamo, Farul Constanta Comentarii Dinamo, Farul Constanta   
Monitorul de Vaslui - Diverse
Diverse
Românii pot dormi linistiti. Nu vom avea cutremure!?! Românii pot dormi linistiti. Nu vom avea cutremure!?!   Evadeaza din cotidian: Escape Internet Cafe Evadeaza din cotidian: Escape Internet Cafe   BANATTIKA - Partenerul ideal pentru o relatie de afaceri BANATTIKA - Partenerul ideal pentru o relatie de afaceri   Predealul istoric Predealul istoric   Vila Select Vila Select   Barbatii din viata Danielei Gyorfi Barbatii din viata Danielei Gyorfi   Nicola… povestea succesului Nicola… povestea succesului   Nadine... între curaj si ideal Nadine... între curaj si ideal   România la Cannes 2005 România la Cannes 2005   Oferte avantajoase pe litoralul romanesc Oferte avantajoase pe litoralul romanesc   Melodie pentru chelia lui Basescu Melodie pentru chelia lui Basescu   Hotel Orizont, Predeal Hotel Orizont, Predeal   
Monitorul de Vaslui - Ancheta
Ancheta
Delfinul sau dorinta de a te imbogati peste noapte Delfinul sau dorinta de a te imbogati peste noapte   Academician, Doctor... Analfabet Academician, Doctor... Analfabet   Piata neagra a craniilor studentesti Piata neagra a craniilor studentesti   În Bucur Obor sobolanii se plimba nestingheriti În Bucur Obor sobolanii se plimba nestingheriti   Elevi supradotati într-o tara a nepasarii Elevi supradotati într-o tara a nepasarii   
Monitorul de Vaslui - Sanatate
Sanatate
Ion Iliescu: probleme cu sanatatea Ion Iliescu: probleme cu sanatatea   Spitalele din România nu mai primesc medicamente Spitalele din România nu mai primesc medicamente   Piramida alimentatiei sanatoase, importanta cerealelor Piramida alimentatiei sanatoase, importanta cerealelor   
Copyright 2005 S.C. IRIS COMPANY S.A. Termeni si conditii de utilizare.
WebDesign - Silviu Iovan