Monitorul de Vaslui

Editia: Nr.11, 17-05-2005

Cauta stire in:
editia de azi arhiva
Prima pagina
Local
Politica
Sport
Diverse
Actualitate
Forum
Publicitate
Abonamente
Redactia


 

Curs valutar BNR
05-05-2024
 

Aboneaza-te la newsletter-ul Monitorul de Vaslui.

 Abonare
 Dezabonare
 

 

 6/49 Website offline
 Noroc 2696651
 

 

 
 
 
 

Criza de identitate politica
 
Autor: Radu POPESCU     Trimite prin email aceasta stire  Tipareste aceasta stire  Adauga la favorite aceasta stire

      Prinse în amalgamul unor curenti politici fara precedent, miscarile doctrinare haotice nu fac altceva decat sa accentueze criza de identitate în care Romania se zbate de mai bine...de-o viata. Nu degeaba, numerosi analisti politici, sociologi, cercetatori ai fenomenului „politic”, considera ca, privita din punct de vedere al doctrinei, al ideologiei sau chiar al statutului, „aglomeratia politica“ din Romania nu se poate constitui, grupa sau regrupa politic, în formatiuni politice sau, cu atat mai putin în ceea ce sar numi partide politice. Lipsa identitatii, schimbarile în orientarea ideologica cu care s-au consacrat diferitele formatiuni, duc inevitabil la incoerenta, inconsecventa în sustinerea unor idealuri de mult pierdute, sau mai grav incapacitate în luarea deciziilor. Însasi ratiunea lor de a fi, ajunge de cele mai multe ori, sa fie pusa la îndoiala.
       Racolarea lunaticilor politici – genul celor care orbecaie haotic prin desisul mioritic, catalogat de mult drept „stat” a început în forta saptamana trecuta. E drept, încerca ri timide de a atrage în randuri europenefie ele socialiste, fie popular conservatoare a cat mai multor micuti enoriasi, au mai existat. Partide politice din Romania erau curtate îndelung de organizat iile internationale. La randul ei, Romania nu putea decat sa fie mandra de orice gest de „simpatie” venit din partea “greilor europeni”. De data aceasta însa, cand Europa solicita ceva, dorinta noastra este cu totul alta. Acum ne permitem sa vrem cu totul altceva. Este întrutotul firesc, atata timp cat nici macar nu mai stim ce vrem. Sar putea sa fim constienti si de faptul ca civilizatia europeana multvisata, devine pe zi ce trece, „din ce în ce mai clar”, Cetatea Meka a zilelor noastre. Popularii europeni, majoritari si influenti în randurile Parlamentului European sustin ca este o onoare pentru ei ca paartide parlamentare sau de guvernamant din Romania sa li se alature. Atat lea trebuit. Treptat, majoritatea partidelor politice siau exprimat, oficial sau prin surse, interesul privind afilierea la Internationala Crestina. „Personal, as saluta partidele care alcatuiesc actuala coalitie de guvernare. Aceasta coalitie include si UDMR, care face parte din PPE de cativa ani", declara Secretarul General al Partidului Popular European (PPE), Antonio LopezIsturiz.
       Declaratia lui Lopez venea exact în perioada în care surse din PD vehiculau (neoficial, desigur), abandonarea ideologiei socialdemocrate în favoarea doctrinei populare. Numai ca, la scurt timp, intuind intentiile popularilor europeni, socialistii au început sa insiste asupra avantajelor de care ar beneficia orice partid ce li sar dedica „spiritual“. Liderii PSD si PD, Mircea Geoana, respectiv Emil Boc, sunt insistent curtati de socialistii europeni. Surse din cadrul PD declara ca mentinerea partidului in directia doctrinara initiala, nu va continua, iar presedintele democrat ilor invoca lipsa de comunicare si atitudinea pe care aceasta organizatie interna tionala o are fata de curentul democrat. „Doar astfel se putea ajunge la discutii privind o posibila reorientare ideologica“, sustinea Boc. Nu la mult timp dupa aceasta declarat ie, liderul democrat, garanteaza adeziunea, în viitor, la Internat ionala Socialista a partidului pe care îl conduce.
      
      Conservatorismul, curent de masa
       Odata adoptate, normele Internationalei Socialiste de catre gruparile politice „admise”, acestea nu pot candida, sub nici o forma, una împotriva alteia la nici un fel de alegeri electorale. Aceasta este doar una dintre condit iile pe care noile tari (membre, afiliate sau asociate) trebuie sa le respecte, Asa sustin ei. Numai ca aceasta afirmatie este totalmente absurda, tinand cont de conditia Partidului Democrat si a celui SocialDemocrat pe scena politica din Romania. Acest lucru a fost concret precizat, sau mai degraba reprosat, internationalilor socialisti de catre presedintele PD, care declara ca nu va fi posibila, sub nici o forma, o colaborare cu PSD, partid corupt, neinteresat de promovarea valorilor democratiei. La ora actuala doar doua partide din Romania, PPCDfostul PNTCD si UDMR sunt declarate membre asociate PPE. Acest statut este ravnit de ceva timp si de “renascutul PPRM întro valoare crestinpopulara”, însa eforturile acestui partid au avut exact efectul contrar. Respingerea, la care Tribunul nici ca se astepta, a fost însa rapid data uitarii. Mirajul PPE continua apoi cu PUR. Acum PD. Chiar si partidele liliput, aproape inexistente prin hatisul politic, se scutura, se rasucesc, metamorfozaimediata aruncand pe ele tichii populare. Exemplul sugestiv în acest sens lar putea constitui Partidul Pensionarilor, devenit, brusc, Partid Popular si al Protectiei Sociale.
      
       Popularitatea unui partid democrat
       Initiativa schimba rii doctrinare a partidului democrat a apartinut vicepre sedintelui Sorin Frunza verde. În acest sens, Consiliul National de Coordonare (CNC) al PD a hotarat ca la Congresul din 25 iunie al democra tilor fiecare candidat la presedintia partidului sa aibe posibilitatea de a sustine si alte curente politice decat cele socialdemocrate. Cu toate ca Frunzaverde considera necesara existent a unui partid popular puternic, prega tit pentru integrarea Romaniei în Uniunea Europeana, alti lideri PD, ocolesc un raspuns concret în aceasta privinta. Pre sedintele democrat, Emil Boc, este de parere ca aceasta decizie va trebui lasata la latitudinea tuturuor membrilor de partid, nefiind indicata adoptarea ei la nivel central. La varf, cu alte cuvinte. Desi sa declarat împotriva oricarui gen de colaborare cu PSD, Boc a tinut totusi sai asigure pe reprezentant ii Internationalei Socialiste ca, deocamdata, PD îsi pastreaza linia doctrinara. „Nu putem ascunde ca au existat discutii dar asta nu înseamna ca PD sia schimbat orientarea“, a precizat Emil Boc, adaugand ca eventuale dezbateri pe aceasta tema vor porni din decizia Congresului din iunie. La randul lui, vicepre sedintele democrat Vasile Blaga a afirmat ca în PD nu exita sanse „de fractura“ si sa aratat convins de faptul ca democratii vor ramane „la fel de uniti“ si dupa Conventia Nationala, indiferent de orientarea ideologica pe care o va capata partidul în urma Congresului PD. Nici Liviu Negoita nu a negat eventualele modificari doctrinare ale partidului, însa precizeaza ca "starea de spirit a parti dului democrat", ce a dainuit dea lungul anilor, nu trebuie afectata de decizii pripite.
      
       PURul lui Voiculescu devine Partid Conservator
       Liderul umanistilor, Dan Voiculescu a hotarat saptamana trecuta schimbarea denumirii partidului, în care sa fie precizat clar termenul "conservator". Cum Partidul Conservator nu putea fi numit si Roman, din cauza rezonantei negative pe care o forma rostirea în varianta prescurtata, PUR ajunge PC. Desi conservatorismul ramane necunoscut multor membri ai partidului, votul în favoarea schimbarii denumirii partidului a fost acordat în unanimitate. „Propun ca, în deplina concordanta cu doctrina umanista, principalele noastre directii strategice de lupta politica concreta sa fie de acum încolo conform modelului conservator“, a declarat Dan Voiculescu, preciza nd, totusi, ca PC nu intentioneaza sa se afilieze la Partidul Popular European. „Nu stam la usa PPE“, cuvanta Voiculescu. El a adaugat ca format iunea sa se va alatura altui partid dintre cele care alcatuiesc grupul popular si crestindemocrat.
      
      
      Sperantele desarte ale PPRM
       Problema PPRMVadim PPE este însa mult mai complexa. Este o problema iscata din „dragoste“ nemarginita fata de valorile popularilor, din „dragoste” fata de valorile crestine. si aceasta problema nu a luat nas tere pe fondul neîmplinirii acestui amor, ci tocmai pe fondul contesta rii acestuia. Bunele intentii erau contestate, imaginea unui partid era denigrata, Vadim era singurul vinovat. Exista voci care sustin si acum ca încercarea Tribunului de a plasa PPRM în sanul Popular Europenilor, era un simplu si binecunoscut exercitiu de imagine. Sunt persoane „constiente” ca Vadim nu a fost niciodata interesat de PPE. Ca sa ajuns la astfel de „compromisuri” din cauza imaginii nefavorabile a partidului atat pe plan international, dar mai ales intern. Singurul scop al lui Vadim, spun persoane autorizate, a fost atragerea unui numar cat mai mare de electori catre Romania Mare. Alegerile din tara erau tot ceea ce merita, cu adevarat, atentie. Castigarea acestora devenise problema primordiala pe care partidul trebuia „sa o rezolve” indiferent de mijloace. Nici PPE se pare ca nu a vrut sa auda de imaginea Tribunului, cu toate ca peremistii sustin neobositi „etapa finala a negocierilor cu popularii europeni“. si, cel mai probabil, aceste stari de repulsie din partea PPE vor continua sa „arda” atata timp cat si în PPRM, „partid justitiar”, înca mai exista jocuri de interese! si nu unele crestinpopulare.
      
       Partide cu „printipii”
       Nu numai PPE constientizeaza faptul ca unele partide politice nu au nici în clin nici în maneca cu docrine si ideologii populare. Liderii diferitelor partide politice, fara tangente cu acest curent al internationalei crestine sugereaza amatorilor de beneficii si foloase obtinute fara mari eforturi, „atentie deosebita” întrucat populareuropenii constituie o forta puternica si în Parlamentul European si, în plus, multe grupari politice nu sunt înca pregatite pentru eventuala afiliere pe care o ravnesc. Chiar si vicepresedintele PPCD, serban Bubenek critica aspru febra orientarii înspre zone populare, care a cuprins actualele partide politice, subliniind ca acest fapt da dovada de lipsa de coerenta politica, fiind conduse de politicieni „îmbatati de putere“ care determina partidul sa parcurga în loc de un drum liniar, unul în zigzag, daunator, asema nator cu migratia barbara. PPRM, spunea Bubenek, „a descoperit în urma cu cateva saptamani cuvantul popular“, iar PURul, devenit Partidul Conservator nu face altceva decat „sasi conserve scaunele“. Nici PD nu este neglijat de vicele primului partid afiliat pe langa PPE, Bubenek considerand ca democratii siau consolidat de mult pozitia pe scena politica, faptul ca acum se vehiculeaza abaterea de la acest curent fiind doar o eroare de exprimare. Partidul Popular European este o entitate politica puternica si influenta pe scena europeana ce cuprinde curente atat crestindemocrate cat si conservatoare, cu un numar semnificativ de membri în Parlamentul European. În prezent la PPE sunt afiliate partide politice din tari precum Germania, Marea Britanie, Spania, Italia, dar si Irlanda, Lituania, Letonia. Multe altele au statut de membri asociati (ex: PPCD si UDMR), urmand ca, odata cu extinderea europeana acestea sa primeasca si multra vnitul statut de membru deplin.

Monitorul de Vaslui - Administratie
Administratie
Rasturnari de situatie în cazul autostrazii Bucuresti–Brasov–Bors Rasturnari de situatie în cazul autostrazii Bucuresti–Brasov–Bors   Angajam recuperatori fiscali Angajam recuperatori fiscali   Sulfina Barbu acuza! Sulfina Barbu acuza!   Amenzi de milioane de euro pentru farâmarea mediului Amenzi de milioane de euro pentru farâmarea mediului   
Monitorul de Vaslui - Politica
Politica
Criza de identitate politica Criza de identitate politica   Saptamana pe scurt Saptamana pe scurt   Politica în doua cuvinte Politica în doua cuvinte   Guvernul îsi pune pielea la saramura Guvernul îsi pune pielea la saramura   Articole surpriza Articole surpriza   „Piedica“ PSD „Piedica“ PSD   CNSAS preia cu viteza „pe loc” dosarele pe care SRI le „preda accelerat” CNSAS preia cu viteza „pe loc” dosarele pe care SRI le „preda accelerat”   Basescu amana anticipatele dar nu renunta la ele Basescu amana anticipatele dar nu renunta la ele   Parlamentul cere demisia sefilor SRR si SRTv Parlamentul cere demisia sefilor SRR si SRTv   Codul Penal ofera libertatea infractorilor bogati Codul Penal ofera libertatea infractorilor bogati   Democratii îl vad pe Videanu viitor lider PD Democratii îl vad pe Videanu viitor lider PD   Basescu vrea partid „viu“ Basescu vrea partid „viu“   Iliescu rupe PSD Iliescu rupe PSD   Victor Ponta: “La Congresul PSD ar fi trebuit sa intru în turul doi” Victor Ponta: “La Congresul PSD ar fi trebuit sa intru în turul doi”   ZOO-Politica ZOO-Politica   
Monitorul de Vaslui - Sport
Sport
Gigi Becali in exclusivitate pentru Influent Gigi Becali in exclusivitate pentru Influent   Si femeile joaca fotbal adevarat! Si femeile joaca fotbal adevarat!   Stelea a muscat din „marul discordiei“ Stelea a muscat din „marul discordiei“   Comentarii Dinamo, Farul Constanta Comentarii Dinamo, Farul Constanta   
Monitorul de Vaslui - Diverse
Diverse
Românii pot dormi linistiti. Nu vom avea cutremure!?! Românii pot dormi linistiti. Nu vom avea cutremure!?!   Evadeaza din cotidian: Escape Internet Cafe Evadeaza din cotidian: Escape Internet Cafe   BANATTIKA - Partenerul ideal pentru o relatie de afaceri BANATTIKA - Partenerul ideal pentru o relatie de afaceri   Predealul istoric Predealul istoric   Vila Select Vila Select   Barbatii din viata Danielei Gyorfi Barbatii din viata Danielei Gyorfi   Nicola… povestea succesului Nicola… povestea succesului   Nadine... între curaj si ideal Nadine... între curaj si ideal   România la Cannes 2005 România la Cannes 2005   Oferte avantajoase pe litoralul romanesc Oferte avantajoase pe litoralul romanesc   Melodie pentru chelia lui Basescu Melodie pentru chelia lui Basescu   Hotel Orizont, Predeal Hotel Orizont, Predeal   
Monitorul de Vaslui - Ancheta
Ancheta
Delfinul sau dorinta de a te imbogati peste noapte Delfinul sau dorinta de a te imbogati peste noapte   Academician, Doctor... Analfabet Academician, Doctor... Analfabet   Piata neagra a craniilor studentesti Piata neagra a craniilor studentesti   În Bucur Obor sobolanii se plimba nestingheriti În Bucur Obor sobolanii se plimba nestingheriti   Elevi supradotati într-o tara a nepasarii Elevi supradotati într-o tara a nepasarii   
Monitorul de Vaslui - Sanatate
Sanatate
Ion Iliescu: probleme cu sanatatea Ion Iliescu: probleme cu sanatatea   Spitalele din România nu mai primesc medicamente Spitalele din România nu mai primesc medicamente   Piramida alimentatiei sanatoase, importanta cerealelor Piramida alimentatiei sanatoase, importanta cerealelor   
Copyright 2005 S.C. IRIS COMPANY S.A. Termeni si conditii de utilizare.
WebDesign - Silviu Iovan