Amenzi de milioane de euro pentru farâmarea mediului
 
Autor: Mircea KRISTIAN     Trimite prin email aceasta stire  Tipareste aceasta stire  Adauga la favorite aceasta stire

      Un recent avertisment a venit pe adresa guvernantilor nostri de la World Wide Fund for Nature (WWF), organizatie globala pentru conservarea naturii. În cazul în care tara noastra nu- si va adapta legislatia de mediu normelor europene amenzile ce ne vor fi aplicate pot ajunge la impresionanta suma de 37 de milioane de euro annual.
       Avertismentul WWF se refera la distrugerea, în tara noastra, a zonelor protejate. Însa, spun specialistii în mediu, o data cu semnarea Tratatului de aderare la UE, pe 25 aprilie 2005, România este obligata sa îndeplineasca cerintele în materie de ecologie. Suplimentar, ar trebui sa trimitem pâna la data aderarii, cea mai apropiata dintre ele, o lista cu propuneri de locatii pentru a fi incluse în reteaua de locuri protejate „Natura 2000".
       Asa cum asupra respectarii clauzelor politice privind integrarea planeaza amenintator clauza de salvgardare si asupra cerint elor de mediu planeaza un pericol. Acesta este, doar în cazul în care normele nu sunt respectate, amenda zilnica! Curtea Europeana de Justitie ne poate arde cu o suma ce s-ar putea ridica la 37 de milioane de euro pe an.
       Scandalurile de mediu cele mai puternice si care au intrat in vizorul Consiliului Europei sunt Rosia Montana, începerea construirii canalului Bâstroe de catre Ucraina, fara consultari cu partea româna, ba chiar si inten- tia fostului ministru Dan Matei Agathon de a amplasa Dracula Park lânga Sighisoara, chestiune care a stârnit proteste internat ionale (inclusiv interventia printului Charles, mostenitorul coroanei britanice).
       Pregatirea retelei de zone protejate reprezinta, în opinia celor de la WWF, o imensa provocare pentru România. si nu numai aceasta. Studiul realizat de fundatie releva un alt adevar care macina natura mioritica. Taierile ilegale! Strainii au descoperit si ei, ceea ce noi stim de mult, dar parca nu ne intereseaza: ca tara noastra se confrunta cu mari probleme în ceea ce priveste taierea copacilor. Numai 60% din aceste activitati se desfasoara în conformitate cu legislatia în vigoare. si aceasta din cauza unor grave disfunc- tionalitati în diverse etape ale procesului de prelucrare a masei lemnoase. Potrivit raportului WWF, cea mai frecventa neregula este tendinta autoritatilor de a supraestima vârsta copacilor din anumite zone, pentru a pu tea fi incluse în planul pentru recoltare. Aceasta practica este comuna padurilor cu copaci de 80-90 de ani, care nu pot fi taiati decât când ajung la vârsta de 100-110 ani. WWF a pus punctul pe „i“: coruptia în domeniu! Pâna si aici suntem recunoscuti ca “periculosi”. Comercializarea lemnului, îndeosebi modul de atribuire a licitatiilor, reprezinta principalul factor generator de nereguli. si asta n-ar fi tot daca fenomenul nu ar fi controlat politic!

Tipareste aceasta stire