Elevi supradotati într-o tara a nepasarii
 
Autor: Andreea CEASAR     Trimite prin email aceasta stire  Tipareste aceasta stire  Adauga la favorite aceasta stire

      Olimpiada Balcanica de Matematica (OBM) desfasurata la Iasi, în perioada 4 - 9 mai a adus României 6 medalii (trei de aur, doua de argint si una de bronz) si primul loc în clasamentul pe natiuni. Peste 150 de participanti din 14 tari dar nici un oficial din partea MEC sau Inspectoratului scolar al judetului Iasi prezent la deschidere sau la înmânarea premiilor.
       Organizata de Ministerul Educatiei si Cercetarii în colaborare cu Consiliul Judetean Iasi, Inspectoratul scolar al judetului Iasi si Societatea de stiinte Matematice din România, Balcaniada de Matematica a adunat în acest an peste 150 de elevi si profesori din 14 tari. Din acestea, 10 au fost participanti permanenti (Albania, Bulgaria, Bosnia Hertegovina, Cipru, Grecia, Macedonia, Republica Moldova, România, Muntenegru, Turcia) iar 4 au avut statut de invitate speciale: Marea Britanie, Ungaria, Kazakstan si Zakucia.
      
       Deschidere fara oficiali
       Desi Balcaniada de Matematica nu s-a mai desfasurat de mai bine de 15 ani pe terioriul României, nici Ministrul Educatiei Mircea Miclea si nici Camelia Gavril, inspectorul scolar general, nu s-au sinchisit sa ajunga la deschiderea oficiala a Balcaniadei. Primul nici macar nu a trimis vreo persoana care sa reprezinte MEC-ul, desi a fost numit si presedinte de onoare a Olimpiadei Balcanice de Matematica.
       Mircea Miclea a fost scuzat pe motivul zilelor de Paste, în timp ce Camelia Gavril îsi pregatea bagajele pentru a pleca în Suedia, printr-un program Comenius. Plecarea într-o tara straina a parut, evident, mai placuta decât bataia de cap ce vine împreuna cu organizarea Balcaniadei.
       Singurii ramasi pentru coordonarea evenimentului (si raspunza tori de mersul bun al lucrurilor) au fost inspectorii adjuncti Nelu Tudorache si Elena Rotundu.
       Reprezentantul Inspectoratul scolar Judetean care s-a ocupat de organizarea Balcaniadei este inspectorul de matematica Julieta Grigora, în rest pe „mai marii" învatamântului nu ia interesat ca în Iasi avea loc unul din cele mai importante evenimente organizate în ultimii 15 ani.
      
       Proba de foc
       Olimpiada Balcanica de Matematica (OBM) are statut de concurs regional, fiecare stat participant, cu exceptia tarii organizatoare, are dreptul sa înscrie în concurs o echipa formata din maximum 6 elevi din învatamântul liceal (a caror vârsta nu depa- seste 20 de ani) si doi profesori. România a avut dreptul la doua echipe, aceasta având statutul de tara organizatoare.
       Proba s-a tinut pe data de 6 mai, timp de patru ore si jumatate, oferindu-le concurentilor subiecte „acceptabile”. Subiectele date spre rezolvare celor mai priceputi elevi în ale la matematicii din tarile balcanice au constat în patru probleme din diferite domenii, iar participantilor li s-a parut cel mai greu de rezolvat problema cu numarul trei, care a fost de algebra.
      
       Echipa României, locul I pe natiuni
       Al doilea an consecutiv, echipa României a luat cel mai mare punctaj. Nu mai putin de sase medalii au intrat în posesia „patrimoniului de stat”. Cel mai mare punctaj l-a obtinut Adrian Zahariuc (clasa a X-a, Colegiul National Ferdinand I, Bacau), acesta primind medalia de aur, alaturi de, Michnea Dragos (Colegiul National „Gh. sincai” Baia Mare) si stefanescu Andrei (clasa a XII-a, Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu” Bucuresti). Kreindler Gabriel (clasa a XII-a, Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu” Bucuresti) si Pachitariu Marius (clasa a XI-a, Colegiul National din Iasi) au intrat în posesia medaliilor de argint, iar Andrei Bogdan Ungureanu, elev în clasa a XI-a, la Colegiul National „Traian” Drobeta Turnu-Severin a ocupat locul III, recompensat cu medalia de bronz.
       Acestui palmares i se adauga alte 6 medalii (trei de argint si trei de bronz) obtinute “în afara concursului” de echipa secunda a României, pe care tara noastra a avut dreptul s-o înscrie din postura de tara organizatoare.

Tipareste aceasta stire