În Bucur Obor sobolanii se plimba nestingheriti
 
Autor: Dalia TUDOR     Trimite prin email aceasta stire  Tipareste aceasta stire  Adauga la favorite aceasta stire

      Piata Bucur Obor este cea mai mare piata din capitala, din Romania si chiar din întreaga Europa. Din pacate însa, felul în care arata piata si în care merg lucrurile pe aici, lasa mult de dorit.
       Înainte de intrarea în piata, pe trotuar, te întampina tot felul de indivizi care vor sa-ti vanda cate ceva. Mai bine zis te asalteaza. Au de toate: bureti de vase, sa- punuri, patrunjel, ciorapi de dama, telefoane mobile, parfumuri etc. Daca dai semne de dezinteres sau de scepticism, argumentul suprem pentru a te convinge sa cumperi e urmatorul: „Hai luati, ca e originale, le-am furat.” Fie ca sunt originale si furate, fie ca sunt contrafacute, tot infractiune se numeste. O alta categorie de marfa comercializata pe trotuar, în fata pietei, sunt produsele alimentare, în special lactate. Interesant e ca persoanele care le vand nu prea arata a tarani producatori, dimpotriva. Fara descriere, pentru a nu fi acuzati de incorectitudine politica.
       Daca atunci cand am trecut prima data pe acolo, comerciantii vindeau nestingheriti branza din galeti de vopsea, cand am revenit situatia se schimbase. Doi gardieni publici le explicau pe soptite vanzatoarelor de lactate ca trebuie sa plece. Femeile si-au adunat pana la urma galetile si au plecat. Vadit nemultumita si enervata, una dintre ele spune: „Degeaba le dai bani, ca tot nu te lasa...”.
       Cat despre ce e în interiorul pietei... Marfa la gramada, mirosuri pestilentiale, mizerie pe jos, otrava de sobolani prin colturile tarabelor de pe care se vand fructe si legume si multe altele. Ca si afara, si aici marfa e vînduta de persoane care nu preau nici o legatura cu agricultura.
       Laura-Maria Albani, director al pietei Bucur Obor, a declarat pentru Influent ca, desi de curand instalata în functie, face eforturi pentru solutionarea problemelor existente. Astfel, persoanele care vand în piata, desi e destul de evident ca nu sunt producatori, au acte în regula. Problema nu pleaca, spune dansa, de la conducerea pietei, ci de la primariile care elibereaza fraudulos certificate de producator. Deh, cercul vicios!
       Referitor la comertul pe trotuar, nici acesta nu e problema pietei. Nu tine de competenta administratiei decat ceea ce se afla strict în perimetrul pietei. Desi am vazut vanzatori de pantofi sau de maturi, care ei stiu cum, dar au reusit sa patrunda în spatiul special amenajat pentru vanzarea de produse agroalimentare. Oare prin aceeasi metoda ca vanza- toarele de branza
       Multe probleme nu sunt la Bucur Obor, declara doamna director. Din cand în cand, unii comercianti mai încearca sa vanda marfa alterata, dar sunt prinsi asupra faptului si amendati. Din pacate amenzile fixate de stat pentru astfel de infractiuni sunt mici, asa ca faptasii recidiveaza curand, adauga doamna Albani.
       Cat despre curatenia în piata, aflam ca nu sunt probleme la acest capitol. Doar sambata si duminica, din cauza numarului mare de cumparatori, se mai întampla uneori sa nu faca fata cei platiti pentru strangerea si ridicarea gunoaielor. În rest, de bine. Planuri, proiecte de modernizare etc. La final aflu cu uimire ca pe data de 21 aprilie piata agroalimentara Bucur Obor a primit certificat de piata ecologica, primul certificat de acest fel dat în tara noastra. La mai mare!

Tipareste aceasta stire