Parlamentul cere demisia sefilor SRR si SRTv
 
Autor: Cristina IONESCU     Trimite prin email aceasta stire  Tipareste aceasta stire  Adauga la favorite aceasta stire

      Neregulile din interiorul Societatii Romane de Radiodifuziune, dar si cele din Societatea Romana de Televiziune au fost analizate de ziarul nostru care v-a prezentat informatii în exclusivitate despre modul în care directorul Dragos Seuleanu cheltuie banii societatii pe care o conduce. Sapta mana ce s-a încheiat a adus Comisiei parlamentare speciale de ancheta a activitatii SRR si SRTv informatii noi. Raluca Turcan, deputat liberal si presedinte al Comisiei de ancheta le-a cerut ajutorul colegilor din Alianta. Conform declaratiilor sale, raportul Comisiei este unul critic, concluziile fiind defavorabile conducerilor SRR si SRTv. În raport este ceruta înlocuirea presedintilor celor doua institutii. Cativa deputati UDMR sunt de parere ca activitatea Consiliilor de Administratie ale SRR si SRTv nu este multumitoare. Decizia finala va fi cea a parlamentarilor.
       Valentin Nicolau, presedintele director al Televiziunii Romane a comentat rezultatele raportului întocmit de Comisie. El a dezaprobat afirmatiile presedintelui comisiei parlamentare de ancheta pentru evaluarea activitat ii SRTV si SRR. Acesta a facut referire la rezultatele anchetei înainte de prezentarea raportului final al comisiei. În opinia lui Nicolau, acest lucru reprezinta „dovada” faptului ca Raluca Turcan „executa o comanda politica hotarata cu mult timp înainte”.
       Într-o declaratie data publicitatii de pre- sedintele-director general al televiziunii publice se vorbeste despre o „tentativa de executie politica“ prin intermediul Comisiei parlamentare de ancheta. Seful televiziunii publice este de parere ca „s-a dorit sugerarea existentei unor lucruri grave ce ar trebui anchetate, dar si mimarea unei proceduri parlamentare care sa ascunda decizia politica luata”. El a argumentat spunand ca „unii politicieni de la putere au nevoie de TVR pentru a se arata cetatenilor altfel decat sunt, de a prezenta o imagine a Romaniei mai putin încarcata cu probleme si mai bine administrata decat este ea în realitate”.
       PSD a refuzat sa participe la votul final asupra anchetei facute celor doua institutii, probabil datorita faptului ca pesedintii sunt cei care au tolerat neregulile din SRR si SRTv. Însa rezultatul votului a dat câstig de cauza coalitiei, raportul votat fiind cel care va intra în dezbaterea Parlamentului ca document final al Comisiei de ancheta. Printre cele mai importante recomandari continute de raportul Comisiei este mentionata cererea si dorinta de depolitizare efectiva a celor doua institutii si instituirea unor mecanisme clare privind respectarea misiunii de serviciu public a SRR si SRTV si a normelor etice si profesionale. În acest sens, parlamentarii au cerut modificarea legii privind organizarea si functionarea SRR si SRTV. Cea mai importanta cerere este înlocuirea celor doi presedinti-directori generali. Motivul invocat de parlamentari este deturnarea celor doua institutii de la misiunea de servicii publice si disfunctionalitatilor manageriale semnalate pe parcursul anchetei. Exista si recomandari privind schimbarea Consiliilor de Administratie la cele doua institutii media si efectuarea unui control în profunzime a întregii activitatii manageriale. Membrii comisiei doresc si expertize contabile care sa stabileasca prejudiciile si persoanele vinovate.

Tipareste aceasta stire